Acer
Автор: Пламена Тодорова

Яна Петрова

мисия добра Храна

Това е историята на Яна Петрова, създател на споделеното място за готвене CoKitchen. Проектът, в който добрата храна и истинските хора имат предимство, е плод на нейния труд и любов.

Когато я питам коя е Яна, тя ми отговаря, че това е един сложен въпрос, защото има няколко неща, с които Яна може да се определи. Професионално се занимава с маркетинг и организиране на събития, а през последната почти една година работи, за да направи хубавата храна достъпна за повече хора. Както такива, които ядат, така и такива, които я готвят. Под „добрата храна“ разбира тази, приготвена от добри сезонни продукти, произведени наоколо.

любов, проблем, проблем, решение

Яна се шегува, че любовта ѝ към добрата храна произлиза сигурно откакто е била пухкаво бебе. Преди 6-7 години започва да си води кулинарен блог, тъй като много обича да готви и експериментира в кухнята. Постоянно ангажирана с различни задачи, тя започва да се замисля, че заетите хора всъщност нямат много опции за достъп до добра храна, защото традиционните места за приготвяне на храна не използват качествени съставки. „Често се заменят продукти, за да може себестойността на една храна да бъде по-ниска и съответно печалбата по-голяма. Това води до едно изкривяване на целия сектор.“ Като блогър и като човек, който чете много блогъри, Яна се замисля как може да свърже тези, които правят нещата добре и готвят добре, с онези хора, които държат на качествената храна. Не само по специални случаи, а ежедневно.

Бавно започва да се оформя идеята за споделено място за готвене. Оказва се, че основна пречка, която спира приготвящите качествена храна да я продават масово, са безкрайно многото регулации, свързани с продажби на храна. „Едно от нещата, които трябваше да се изпълнят за CoKitchen, беше да има професионална кухня, направена по всички изисквания, в която храната да се приготвя.“

Като един истински иновативен маркетингов професионалист, Яна си казва: „Добре де, ако имаме едно такова място, защо да не го използваме да събираме хора, които да готвят заедно, да се учат едни от други?“

Тестват хипотезата и се оказва, че на всички участва- щи им допада да участват – запознават се, обменят идеи и всъщност CoKitchen се оказва две неща:

1 онлайн платформа, която дава възможност на повече хора да си поръчват хубава храна, приготвена от хора, които държат на качеството ѝ;

2 физическо пространство, което се превръща в един хъб, който събира фудита (от англ. фенове на добрата храна).

Пътят към успеха

Той идва постепенно. Първо Яна намира подходящите хора, с които да осъществи CoKitchen. Освен физическото пространство, трябва да направят и онлайн платформа, която да показва кой е приготвил крем-карамела, който ядеш днес, каква е историята на крем-карамела и с какви продукти е приготвен. Яна доста бързо намира съмишленик, а след това си намират и готвач, с който да започнат начинанието. Около година обмисля детайлите, занимавайки се със съвсем различни неща.

Втората стъпка към успеха е кандидатстването за финансиране като стартъп. Успяват, от близо 400 стартъпа, да бъдат сред финалните 14 финансирани, което им дава увереността, че трябва да оставят другите неща, с които се занимават, и да вложат сили и енергия в CoKitchen.

Според Яна CoKitchen е много важен проект, защото дава възможност на хора, които имат еднакви ценности да се събират, да приготвят храна, да говорят за това, което приготвят и да променят малко по малко вижданията на своите потребители. Храната е едно от нещата, които най-много диктуват кои сме, как се чувстваме, донякъде как изглеждаме. Добрата храна е в основата да се чувстваме пълноценни. Проблемът се появява, когато хората нямат достъп до такава храна и са твърде претоварени, за да си я направят сами. С CoKitchen осигуряваме на хората, които нямат възможност да приготвят добра храна, сигурността, че получават качествена храна.“

Приключението CoKitchen

Яна много обича да се втурва в неща, които не са ѝ познати. Тръгвайки от една първоначална идея, CoKitchen се материализира с поредица от стъпки. Процесът е свързан с безкрайно много разговори и научаването на много неща, за които Яна не е имала идея, че могат да бъдат толкова завързани и странни. С желанието си да случи CoKitchen, тя навлиза в една сфера, която ѝ е била напълно непозната и в която няма никакъв опит. „Установих, че качеството в тази сфера спада, защото липсват любопитни хора в нея. Основното нещо, което ми даде CoKitchen, е един нов различен поглед към комерсиалната храна отвътре и защо е жизненоважно да имаме достъп до качествени продукти.

Яна е човек, на който всичко му е интересно. Твърди, че започнеш ли да се занимаваш с проект като CoKitchen, професионалното и личното много се размиват, защото едно такова начинание няма как да се случи, ако не вложиш много от времето и контактите си. „Аз вярвам, че когато искаме да направим нещо добро, трябва да го свържем с всички частици от живота си, защото така то е подпомагано. Например опитът ми в маркетинга и в организацията на събитията страшно много помагат на CoKitchen – в момента съм любител готвач, управител на компания и жена предприемач, което е една специална категория.“

Като си говорим за предприемачи, Яна наблюдава разлики между жените и мъжете в тази област. Интересно ми е какво мисли тя за този стереотип. „Според мен всички неща могат да бъдат съчетани. Често ме питат как намирам баланс между живота и работата. Както всеки човек го намира – няма толкова голяма разлика. Всичко е въпрос на личностни качества, а не на пол. Съответно, имайки добра среда около себе си и възможността да оптимизираш времето си, можеш да се справиш с всичко.“

Защо избира България?

Яна живее 2 години в Амстердам и страшно много ѝ харесва животът извън България. Когато се връща в България, с група приятели започват да организират пътуващи ИТ събития из страната, насочени към студенти и ученици. Начинанието е продиктувано от желанието на Яна повече интересни събития да се случват извън София, за да не се налага хората да идват до столицата, за да научат нещо ново. Така Яна и нейните приятели започват да организират по пет-шест безплатни ИТ конференции за студенти и ученици всяка година, като ги срещат с хора, които биха им били полезни. През първите 3 години финансират начинанието изцяло с техни усилия, дарения и много доброволчески труд. Тази година е четвъртата, в която ще се случат тези конференции. Когато започнахме този проект, видях, че има много градове, които се разбуждат. Това виждане, което имах преди да напусна България, че нещата няма как да се случат тук, не е съвсем вярно, защото тук реално се случваха някакви промени и реших, че мога да бъда част от тях.“

С толкова големи проекти под мишница, Яна вдъхновява. Неизбежно стигаме до темата за извора на нейната мотивация. Споделя, че я движи това, че вижда резултатите от малките стъпчици. За себе си казва, че е изключително ориентиран към резултатите човек и това, което обича най-много, е да отмята свършените задачи. По възможност приложението на телефона ѝ да пиука, когато свърши поредната задача. Свикнала е да разбива големите задачи, на по-малките им съставни, за да може по-бързо да вижда резултати.

За мечтите на Яна и бъдещето

Мечтае си в края на тази година да има един планиран CoKitchen в Берлин и един в Амстердам, а защо не и един работещ CoKitchen в Белград. В по-дългосрочен план си мечтае да пътува много, за да си харесва отблизо местата, в които да има други CoKitchen-пространства за споделено готвене. „Преди няколко години имах много близка колежка, която искаше да обикаля по света и да работи в различни държави по 6 месеца като барман. Това е времето, в което можеш да хванеш езика, местните обичаи, да усетиш хората. Също като нея, аз си мечтая в един момент да обвържа една моя страст – пътуването, с работата.“

Надява се много скоро нейния проект да излезе извън България. Отначалото CoKitchen е измислен като един модел, който може да бъде лесно преносим, т.е. създава се CoKitchen на едно място и после може се създадат още много CoKitchen-и. В момента избистрят модела, по който ще се случи разпространението, както на физическите пространства, така и на софтуерната част. „Само един CoKitchen не би могъл да промени генерално нещата, но повече CoKitchen-и могат да променят начина, по който хората си приготвят и избират храната за себе си и за семействата си.“

„В последните години виждам, че нещата се случват много бавно, но винаги се случват, ако направиш правилните мънички стъпчици. И CoKitchen, въпреки че в целостта си е нещо твърде амбициозно, си има много премислени малки стъпчици, които се адаптират спрямо средата и ситуацията. Ако стъпчиците бъдат направени правилно, една такава идея може да донесе голяма промяна в навиците и готвенето на хората. Освен че CoKitchen е място, откъдето излиза добра храна, това е и място, което дава признание и реализация на хората, които се занимават с добрата храна.“

В CoKitchen предстоят много уъркшопи – от замесване на козунаци, през декорация на торти с домашно приготвено захарно тесто и приготвяне на домашни ликьори с билки, до това как да си подквасим мляко и да си направим сирене вкъщи. Неща, които да ни връщат по-близо до домашния вкус. А когато CoKitchen си намерят, по-голямо място за втора кухня, ще се случват още повече интересни събития.

Попитах Яна с какво ще ни изпрати. Отговорът ѝ беше „aко се колебаете дали да направите нещо, направете го. Грешки наистина няма.“