Acer
Автор: Пламена Тодорова

Весо Овчаров

Обикновеният човек с необикновена професия

Има крила, но не е птица. Знае много за формирането на облаците, но не е метеоролог. Летенето е неговата професия, но не управлява самолет. Кой е той?

Весо Овчаров се занимава с акробатичен парапланеризъм и от почти 20 години прекарва значително време, летейки във въздуха. Преди броени дни (31 октомври 2016 г.) в Кишада, Бразилия, подобри рекорда за най-дълго разстояние, което български парапланерист е изминавал до момента – 354 км. През 2013 г. и 2015 г. поставя два световни рекорда по двоен и троен инфинити тъмблинг, изпълнени в синхрон с чеха Онджей Прохазка и сърбина Петар Лончар.

Весо е обикновен мъж на 30 и няколко години, чиито необикновена професия и начин на живот тихичко изпращат силни послания към всички нас. Следва вдъхновяващата му история за смелите мечти, силата на духа, благодарността, смирението, баланса, самодисциплината, простичките неща в живота и изборите, които правим всеки ден.

Защо са важни обикновените хора с необикновени професии?

Те са също като нас - изхвърлят си боклука, плащат сметки, имат страхове, приятели; плачат и се смеят. Понякога успяват, друг път не, но по-важното е, че животът им е едно вдъхновяващо послание, което отправят всекидневно към нас. Ако се вслушаме, ще чуем шепотът на посланието им. Ако се вгледаме, ще го видим. А ако се осмелим да се доверим на примера им и последваме мечтите си - някой ден ще разказват и нашата история.

Ежедневието на обикновения човек и формирането на облаците

Летял е в около 30 държави. Може би е начинът му на живот и честите пътувания, може би е приключенският му дух, но грее ли слънце, Весо има силното усещане, че е на правилното място. Чувства се вкъщи навсякъде, където може да сподели това, което прави, с хората около него.

Ежедневието на Весо е различно спрямо локацията, на която се намира. В момента (ноември 2016 г.) акропилотът е в Северна Бразилия и се буди в 5 часа сутринта. Има точно един час и половина, за да се подготви за деня - храна, проверка на всички инструменти за летене и комуникация с екипа. В 6:30 вече лети с надеждата да кацне след поне 10 часа летене и стотици изминати километри.

Весо прекарва многобройни часове сам във въздуха. За какво ли си мисли, докато лети? Основно е фокусиран над полета, следващия ход и посоката, като наблюдава формирането на облаците. „В отделни моменти имам възможност да си отдъхна и съм изпълнен с благодарност за шанса да летя сред красотите, които се разкриват пред мен”, разказва Весо.

За да бъде добър в това, което прави, на Весо му се налага да прекара безброй часове в планиране, комуникация и приготовления за полетите. Нарича това един вид офис работа. Личи си, че не е най-любимата част от ежедневието му, но отношението му към подготовката е впечатляващо. Весо знае, че всяка минута прекарана в планиране и подготовка на земята го придвижва поне няколко километра по-далеч във въздуха.

И така, докато постигне следващата си мечта да прелети повече от 400 км наведнъж

Весо има манталитет на успешен спортист - силна самодисциплина, търпение и вяра, че всяка следваща негова мечта е напълно постижима. Знае, че “не всеки ден можеш да бъдеш там където копнееш, сред облаците над приказни места”, затова Весо смирено върши необходимото на земята, за да може да полети отново по-скоро. Там, където се формират памуковите облаци, сред които се чувства щастлив и свободен.

Страхът - добрият приятел

Имайки предвид колко много хора на земята имат страх от високо, изскача въпросът от какво се страхува Весо и какво място заема страхът в живота му. Акропилотът разглежда страха през призмата на рационалното: за него страхът е определено добър приятел, на който можеш да простиш винаги. “Неговата роля и влияние са от значение за физическото оцеляване. Но страхът може и да те забави много спрямо дадена цел. Всеки път когато ме сполети, преразглеждам фактите, анализирам ситуацията и избирам дали да му отделя нужното време”, разказва Весо.

Отвъд романтиката, свободата и природните красоти, които открива пред очите ти, летенето има и друга, тъмна страна, на която Весо не отделя внимание в интервюто си. Погледнато отстрани, номадският живот на пътешественик, преследващ идеалните въздушни течения, преценяването на рисковете, борбата с инстинктите за оцеляване, офис работата, свързана с подготовката, дистанцията с любимите хора и изпускането на перфектните условия за летене са част от реалността на Весо. В ежедневието му има много неща, за които можеш да съжаляваш и които могат да те изкарат извън релси. Това са условия, най-често неподлежащи на твоя контрол, които все пак имат негативни последици върху теб.

Представи си, че месеци наред се подготвяш физически, емоционално и психически за летене. Отиваш на другия край на света, например в Северен Пакистан, Северна Бразилия или Кауай (бел.авт. част от Хавайските острови), които са едни от любимите места за летене на Весо, и имаш само няколко дни на разположение, за да постигнеш набелязаните цели. Залогът е голям, напрежението може да бъде силно и имаш два избора - или се поддаваш на натиска, или приемаш реалността, смиряваш се и правиш най-доброто, на което си способен в този момент.
Весо често се изправя пред неочаквани предизвикателства, когато лети. Всеки успешен полет е съвкупност от десетки фактори - предварителна подготовка, моментно състояние, късмет, метеорологични условия и всяко малко решение, което взема всяка секунда във въздуха.

Философията на Весо в такива моменти е, че единствената истинска помощ и инструмент за успех са вътре в нас “вяра, структуриране на ценностните приоритети и воля за първата крачка. Останалото е инертен ефект и подрежда целия пъзел :-)”.

Посланието на обикновените хора с необикновени професии

То е винаги простичко и по някакъв начин има общо с важните неща в живота. Може да бъде свързано със смисъла, свободата, мечтите, природата, заедността, семейството, ценностите, красотата, напредъка и хиляди други неща.

Обикновените хора с необикновени професии вдъхновяват. Всеки път, когато предизвикат собствените си граници и постигнат невъзможното, дават пример на нас, другите, че всичко е възможно и си струва да мечтаем смело.

Обикновените хора с необикновени професии по-рядко говорят за посланието, което отправят към света с работата си. По-често просто го демонстрират. Посланието, което Весо отправя към света чрез летенето, е свързано с природата и свободата. Колкото сме по-осъзнати и благодарни за това, което имаме, толкова по-голям положителен ефект има това върху нас като индивиди.

За най-големия си успех Весо счита всяка стъпка към новото. “Истината е, че колкото и голяма цел да сме си поставили, тя ще бъде даденост след постигането ѝ. Това прави всяка стъпка специална за нас”, споделя акропилотът.

Още две мечти

Весо мечтае да се докосне до оптималните възможности, които спортът му предоставя. Истината е, че те се развиват постоянно, и едва ли ще се изчерпят в рамките на неговия живот.

Би разменил един ден от живота си с всяко едно от децата от третия свят, които е срещал при многобройните си пътувания. Именно те са му показвали колко малко е нужно на човек да бъде усмихнат и в мир със себе си.

Въпросът, който не спира да си задава

Напоследък изпитва все по-голямо желание да споделя емоциите, които изпитва, с повече хора. Често въпросът, който стои пред Весо, е как да го приложи на практика. “Едно е да си уверен в себе си и да откриваш чудеса, друго е да съумееш да го предадеш”, твърди акропилотът.

Предстоящо

След няколко дни филм на Весо ще бъде излъчен по време на Дни на предизвикателствата. В думите му се усеща силна емоция и благодарност, че има възможност да се включи, дори и от дистанция в събитието, което акропилотът оценява като едно от качествените в страната. Във филма Весо ще сподели повечето приятни моменти, свързани със спорта, преживени през 2016 г. Видеото е заснето без бюджет от него и негови приятели и е в полу-обработена форма за гледане. “Надявам се, че все пак е уловило част от магията на летенето”, разказва акропилотът.

Пожеланието на Весо към платформата Keepasking е “да продължава да отразява простата истина за сбъдването на мечтите и да мотивира хората да са отворени към нови предизвикателства и емоции”.

Това е вдъхновяващата история на човека, който не само придава нов смисъл на израза “накъдето те отвее вятърът”, а с начина си на живот ни изпраща посланието, че ако знаеш накъде отиваш, можеш да стигнеш където си искаш, въпреки вятъра.