Acer
Автор: Мая Цанева

Мая - момиче за 1 милион (идеи)

Мая Златанова е на 29 години и е създател на FindMeCure - онлайн платформа за търсене за клинични изследвания. Тя бе отличена в тазгодишната класация на Дарик „40 от 40“ и получи награда от ACER.

Много е зареждащо, когато срещаш хора като Мая Златанова. Тя е усмихната, умна, умерена и въпреки това мечтателка. Тя е Doer, човек на действието, който не чака животът да се случи, а го провокира да се променя към по-добро. Мая има цел: „Няма болест, за която да не искам да намерим лечение. Мечтата ми е FindMeCure да помогне на милиони хора по света да намерят лечение, да водят по-дълъг и по-добър живот.“

Срещаме се в мрачен майски ден, покрай нас вече се чуват „1,2,3…“ и така до 12. Питам Мая за нейните 1,2,3, които са я отвели до идеята й за 1 млн.души - FindMeCure. Тя ми разказва, че като ученичка искала да пътува и затова с танцова стъпка (тренирала е спортни и народни танци) обикаля Европа. Желанието й да помага на хората да бъдат здрави за малко да я отведе в медицината, но вместо това завършила „География и история“. След това поела най-близката до целта работа - в чуждестранна компания, която организира обучения за фармацевтични и здравни експерти. Така допреди около две години, когато узрява идеята за FindMeCure.

Идея за милиони

Налага й се да потърси клинично изпитване за близък човек. Макар и да работи с професионалисти в медицината, Мая установява, че е изключително трудно да разбере езика, с който описват изследователските си проекти. „За програмата на Singularity University трябваше да споделя идея, която според мен може да промени живота на поне 1 млн. души по света. Реших, че платформа за пациенти, търсещи достъп до иновативни лечения, би дала надежда и спасение на много хора и техните близки“. Иноваторите я одобряват и Мая бързо се заема да я задвижи в пълния й капацитет. Целта е устойчива промяна на цялата индустрията – пациентът е на първо място, но и бизнесът да се възползва в т.нар. win-win ситуация. Успява да намери партньори, които не търсят на всяка цена бизнес. Целта е да създават стойност за хората и света като цяло, а това да става чрез бизнес начинание е било по-скоро начин за постигане. Като лаик в областта на медицинската наука и индустрия, питам как професионалистите възприемат първоначално идеята. „Има бизнес know-how, аз търся решения и не ме интересува как те ме виждат, аз задавам въпроси,“ отговаря тя. Това е начинът да допринася за това хората да са по-здрави, защото това е първото условие, за да сме щастливи.

Който търси, намира

Опитвам се да си представя какво представлява работата на Мая и съмишлениците й. Срещата, дори и онлайн, с хора, които търсят надежда, и ангажиментът да намериш възможност за излекуване на сериозни заболявания, вероятно не са леки. Във FindMeCure има над 50 000 отворени клинични изпитвания, някои от които включват практики като йога, фитнес тракери, медитация… “наистина няма граници, просто трябва да ги намерите“. Една история ги предизвиква. Екипът търси информация за многообещаващо клинично изпитване за майка и 2-годишната й дъщеря, болна от гръбначна мускулна атрофия, от Сърбия. Оказва се, че там не се провежда даденото изпитване. „Звъняхме в САЩ, в Германия, Австрия. Накрая се наложи да се обадя на най-голямата шефка на фармацевтичната компания с център в Швейцария и успяхме да намерим правилния контакт. Надявам се много скоро детето да получи лечение и да оздравее“.

Питам Мая кои са най-предизвикателните болести. Тя казва, че менталните и психични заболявания са тези, които я плашат най-много, защото най-трудно се разбират от обществото. Но няма болест, за която да не иска да намери лечение. „Аз съм убедена, че след няколко години ще достигнем до степен, в която няма да има нелечими болести и ще живеем до когато си искаме. Да, може да звучи футуристично, но някои от нещата, които днес използваме като даденост, са започнали именно така.“

Да, Мая е мечтателка. Или е предприемач с мисия…Тя определя предприемачеството повече като начин на мислене, отколкото като цел. Стартът в корпоративния свят „калява“ характера и волята й, а с FindMeCure надгражда опита, защото няма нищо по-хубаво от това да създаваш нещо, което да носи стойност за някого, а още повече, когато го прави по-щастлив и здрав“. Ключът към тях е в ефективността на решенията спрямо пациентите и индустрията.

Няма невъзможни неща

Мая отскоро е родител на малко момиченце. Платформата също е в бебешка възраст и изисква отдаденост. Родителството повишава собствената й ефективност и както тя казва: „няма невъзможни неща“.

Мая заменя тренировките с дълги разходки с бебе в раница. В същото време слуша уебинари или прави проучвания онлайн. Не се отказва от любимите си пътувания и продължава да се наслаждава на безплатните туристически обиколки, но вече в компания от трима. Следи строго графика си, защото има точно един час за мен, преди да се върне вкъщи.

„Семейството ми е дало свободата да постигна всичко това“, пояснява тя. Както родителите й, така и партньорът й я насърчават да постига целите си и да търси отговор на въпросите, която я предизвикват. А те са „безброй“. Мая подхожда към тях с упорство и търпение, защото е важно да не се отказваш, поне не и без много сериозна причина. Превръща въпросителните в цели. Да има голямо семейство и дом, пълен със здраве и щастие. Да помогне на една индустрия да оптимизира процесите си и по-скоро да намери лек за всяко едно заболяване, който да бъде достъпен за всеки. Иска да работи с професионалисти, които са щастливи всеки ден, а не чакат уикенда, за да направят нещо по-интересно. FindMeCure да бъде пример и за други фирми в България. Няма невъзможни неща - за Мая, човек на действието.

Снимки: Павел Вълчев