Acer
Автор: Диляна Георгиева

Байчо Георгиев

за вълшебната сила на числото 9 и щастието от това да помагаш

Байчо Георгиев е млад мъж с изпитателен поглед. Докато разговаряме, усещам силното му присъствие и решителност. Намираме се в просторно, светло помещение. На стената са подредени настолни игри и библиотека с книги, сред които виждам имената на Стив Джобс, Бил Гейтс и Ричард Брансън. Това е библиотеката на 9 Academy, а пространството за нея им е предоставено безвъзмездно от техни партньори. 9 Academy е бизнес академия в 9 модула. Наричат ги 9-те кръга на бизнес успеха – предприемачество, маркетинг, продажби, финанси и счетоводство, HR, НПО, правни въпроси, Digital/IT и PR. Академията стартира първото си издание през 2013 г., а идеята се ражда в разговор между Байчо Георгиев и Милена Стратиева. По-късно заедно с Айдън Мехмед и Любомира Велчева основават и Фондация „ДЕВЕТ“, която е естествено продължение на желанието им да подпомагат развитието на бизнес средата в България.

Байчо завършва бакалавър „Международни икономически отношения“ и магистър „Международен бизнес“ в УНСС. Основател е на Бизнес клуб УНСС и обучител. Освен, че е отдаден на каузата на 9 Academy, той работи за българската компания за облачни услуги pCloud като маркетинг специалист и развива проект за бягства сред природата – Happy Escape.

Човек с такова натоварено ежедневие със сигурност има нужда от странични занимания, които да го зареждат с нова енергия. Наблюдавам го и съм готова да се обзаложа, че обича да спортува. Права съм. Байчо е голям фен на спорта и на футбола. Пада си също по екстремни активности и няма търпение да дойде лятото, за да се впусне в кайтсърфинг и шнорхелинг. Харесва комерсиална музика, рок банди от миналото и традиционната българска кухня, начело с шопската салата. Преди да навлезе в по-сериозните етапи от живота си, Байчо е бил активен участник в много интересно детство в малкия град Карнобат, където карал колело, играел по цял ден на улицата с приятелите си, събирал кестени и разбира се, се изявявал като страстен футболист. Когато се прибирал у дома, четял с извънредно удоволствие фантастичните истории на Ян Бибиян и другите любими книжки от детството.

Цветя и книги, въпроси и действия

„Когато бях малък, всичко ми беше любопитно. Дори имах период, в който отглеждах цветя и бях горд притежател на две цветарски книги. Бяха ми много интересни ботаниката и растенията. До ден днешен обичам да наблюдавам взаимодействията в природата, в технологиите, в отношенията между хората.“

Байчо взимал книги от градската библиотеката и за разлика от повечето деца, а и от мен самата, обичал задължителните списъци, давани от учителите. Последните 4 години самият Байчо е обучител и е в сферата на образованието. Казва, че при неформалните методи на обучение има правило, че няма глупав въпрос. Има незададен въпрос. Никой не знае всичко и винаги има какво да научи.

„Не трябва да се притесняваш да питаш. Ако например те е страх да зададеш въпрос на учител или родител, как ще отправиш запитване за правата си към работодател, към колеги или към държавата. От пътя, който съм извървял, съм научил, че няма грешен въпрос и такъв, който не може да получи отговор. В момента, разбира се, можеш да получиш отговор много по-бързо от всякога, благодарение на мрежата. Проблемът е в нагласата на младото поколение. Моята сестра е с 11 години по-малка от мен. Тя и нейните връстници използват телефоните си като единственото средство за комуникация и намиране на информация. Те не задават въпроси, а чакат наготово смляната информация.“

През 2009 г. посещава Истанбул по европейска програма на Еразъм за международен обмен и вижда колко различни активности се случват в един от университетите там. По това време в УНСС не се организират никакви събития извън учебната програма. С подкрепата на свои колеги и приятели, създава младежка неправителствена организация – Център за Международна младежка дейност – България (IYAC България). Организацията се развива изключително успешно и днес, изпращайки стотици млади хора в чужбина по програми за обмен. Малко по-късно, Байчо и приятели от университета, стартират Бизнес Клуб УНСС, чиято мисия е среща на бизнеса и студентите, тъй като виждат, че обучението в У НСС не дава практическа насоченост. Организират масирана програма от обучения, събития, уъркшопи, базирани на кариерно ориентиране.

9 е щастливото ви число

През 2013 година Байчо се запознава с Милена Стратиева и в един слънчев августовски ден решават да работят заедно. Виждат, че всички, случващи се в България бизнес тренинги и лекции са вдъхновяващи, но супер хаотични и няма структурирана програма, която да разглежда правенето на бизнес от всички ъгли. Събират на едно място знания и умения, като внимателно обсъждат какви резултати биха искали да постигнат и създават методология. Така се ражда 9 Academy и последователността от модули – от 1 до 9, тръгвайки от предприемачество и стигайки до ПР.

„Това е методология, в която събираме 50 човека на едно място за период от 6 месеца. Осигуряваме им над 50 обучения, събития, на които могат да представят идеите си пред ментори и да получат обратна връзка, както и специален модул за личностно развитие. Крайният резултат, който искаме да постигнем, е създаването на устойчиво общество от хора със сходни представи, ценности и визия за бизнеса.

9 Academy много прилича на малка MBA програма, в която получаваш обучения с теоретична и практическа част, умения и знания. Разликата е, че нямаш задължителни присъствия и сам преценяваш колко да бъдеш активен. Ние изповядваме свободата на това да вземеш, колкото поискаш. Обучителите ни също са избрани на принципа да отговарят на ценностната система на Академията. Голяма част от тях са практици от бизнеса. Имаме много малко университетски преподаватели, но дори и те са хора от бизнеса. Участниците в Академията поддържат връзка с тях и могат да им поискат съвет или допълнителна информация по всяко време.“

Скоро е приключил 3-ти сезон на 9 Academy. Разбирам, че това е общество от съмишленици с обща визия и цели. Когато си тръгваш оттам, имаш контакти на поне 50 или 150 участници /ако броим и алумните/ и над 30 обучители, с които можеш да работиш по различни проекти. Байчо споделя, че някои участници започват да правят бизнес заедно. Други, вдъхновени от новопридобити знания, напускат работата си и я сменят с напълно различна. Често се случва обучители да наемат участници за проект или участници да наемат обучители като подизпълнители.

„В Академията има и участници, които не се занимават с бизнес – архитекти, филмови продуценти, ученици от 12-ти клас. Ние не учим хората само на това как да стартират собствен бизнес, а и как да бъдат ефективни и да се развиват на настоящото си работно място. Даваме им знания и умения, разширяващи собствения им кръг от възможности.“

Искам да разбера какви идеи на участници от Академията са реализирани или предстои да бъдат реализирани. Байчо ми разказва за „Кошницата“. Това е проект от 1-ви сезон. Събрали се участници и направили онлайн платформа за доставка по домовете на свежи плодове, зеленчуци и ядки. Мисията им била да насърчават българското земеделие. В 3-ти сезон се срещат две момичета и им хрумва уникална идея за мобилно приложение. Повече информация за тях не мога да споделя на този етап, но концепцията им е хуманна и впечатляваща. Стискам им палци! Друг участник в момента създава мобилна игра и събира екип.

Как да бъдем част от промяната

„Истината е, че ситуацията в България е значително по-добра, в сравнение с 2007 г. БВП на България расте и непрекъснато се говори за предприемачество Вярвам, че нашата страна ще върви само напред и нагоре, тъй като е развиващ се пазар. Тук има много смислени хора, които знаят, могат и искат да направят промяната. Предизвикателно е да се опиташ да направиш нещо тук със собствени сили, да намериш съмишленици и да видиш резултатите.“

Питам се, дали Байчо винаги е бил така уверен и дали нещо го е спъвало по пътя с Академията. Най-трудно е било началото. Тогава 9 Academy е било вдъхновение, ентусиазъм и експеримент. Не е било лесно да се убеждават обучителите да преподават в Академията или собствениците на локации да ги пускат в залите си. Голямото предизвикателство е било да разкажат какво искат да постигнат и да обяснят ценностите си.

„След като приключи 1-ви сезон, е много по-лесно, защото имаме група мултипликатори – хора, които са били участници и вече разказват. И идва моментът, в който аз няма нужда да убеждавам и да обяснявам. Вероятно най-голямото предизвикателство тепърва предстои.“

В момента целият екип на 9 Academy, състоящ се от 15 човека, прави всичко на доброволчески начала. Издържат се сами и никой от тях не е на заплата. Самият екип е разделен на няколко подекипа като „Дизайн“, „ПР“, „Логистика“, „Фотографи“ – отдадени и развиващи каузата на Академията. Имат и партньори, които ги подкрепят на бартерен принцип. След края на 1-ви сезон създават Фондация „Девет“, която има мисията и визията на 9 Academy. Желанието на Байчо и колегите му е да мултиплицират Академията, да я правят с ученици, да я изнесат и в други градове. Имат планове за развитие, за повече обучители и повече интересни теми.

„Аз съм голям мечтател. Мечтая за 5 години напред. Задавам си много въпроси, но напоследък най-често се питам: Как заедно да направим така, че младите хора в България да живеят по-добре? Какво ние, като 9 Academy или като представители на бизнеса, или като общество, трябва да направим? Има много теории, че човек трябва да мисли за себе си. Аз вярвам, че си помагам, когато помагам на другите. Чувствам се щастлив, когато правя хората щастливи.“

9 Academy е бизнес академия и позитивна общност от хора, търсещи нови хоризонти, иновации и знания. Байчо и неговите колеги имат нужда от все по-голяма гласност и споделяния за това, което правят. 9 Academy е за всички. Те ви канят да станете техни съмишленици, да се включите или просто да разкажете за мисията и дейността им.